Lag er vroeger een gracht bij Kasteel Keukenhof?
Het onderzoek is geïnspireerd door onderstaand schilderij uit de 17e eeuw. Hier staat het landhuis (de kasteeltorens zijn later aangebouwd) afgebeeld met een gracht en hek.
Zo'n vraag hoef je ons geen twee keer te stellen en zo gingen we met de grondradar op stap richting Kasteel Keukenhof. Het scannen van het terrein ging voorspoedig. Met de 3D-radar hoeven we maar één keer te scannen om een vlakdekkend beeld te krijgen. In de kelder is er in verband met de beperkte ruimte met een 2D-radar gescand waarbij een fijnmazig raster is gezet.
Na het analyseren van de beelden op kantoor hebben we onze opdrachtgever laten weten dat we inderdaad kunnen vaststellen dat de fundering van de kade en gracht aanwezig zijn op de verwachte locatie. Op ongeveer 2.5 meter diepte is een aanzienlijke verstoring van ongeveer 8 bij 30 meter zichtbaar.
Het bovenaanzicht van de aangetroffen funderingsresten
De aangetroffen funderingsresten zijn duidelijk zichtbaar in de 3D-radar data. (links: zijaanzicht, rechts: vooraanzicht, onder: bovenaanzicht)
Daarnaast zijn er op twee locaties aanwijzingen voor funderingsresten gevonden op ongeveer 50 cm diepte. Het is helaas nog niet mogelijk om te zeggen of deze te relateren zijn aan het 17e-eeuwse schilderij of dat het om recenter materiaal gaat.
De aangetroffen verstoringen op 0.5 meter diepte.
Uit het geofysisch onderzoek in de kelder is gebleken dat er geen funderingspalen aanwezig zijn. De hypothese dat het kasteel op staal is gebouwd is hierdoor dus bevestigd.
Daarmee hebben we enkele historische vragen beantwoord zonder te graven.
Ook benieuwd wat zich onder het maaiveld bevindt? Neem contact met ons op. Ons grondradarteam denkt graag mee! Bel Martijn Romar via 088-1153200 of neem contact op via info@at-kb.nl.